Amikor a szemüveg nem segít, avagy mivel kezelhető a szürkehályog?

Szürkehályog a szemen

A szürkehályog egy gyakori szembetegség, amely jelentős látásromlással jár és mivel sem szemüveggel, sem kontaktlencsével nem korrigálható, sokan megijednek a diagnózistól. Szerencsére azonban a szürke hályog műtéti úton jól kezelhető, a modern technológiának köszönhetően a beavatkozás kíméletes és gyors.

A szürke hályog nevével ellentétben nem hályog, hanem egy olyan szemészeti betegség, amely a szemlencse beszürkülésével jár. Legtöbbször a kor előrehaladtával, az emberi test — beleértve a szemlencsét is — vízvesztésének következtében alakul ki. Ahogy csökken a szervezet vízkészlete, úgy veszít a szemlencse a tisztaságából és rugalmasságából, aminek következtében a látás homályossá válik. Ezzel együtt csökken a színérzékelés is, legrosszabb esetben pedig a betegek meg is vakulhatnak.

A műtét az egyetlen megoldás

Mivel a szürkehályog nem fénytörési hibából fakad, szemüvegtől vagy kontaktlencsétől nem várható javulás, csakis szürkehályog műtéttel kezelhető. A tévhitekkel ellentétben pedig nem kell várni arra, hogy a szürkehályog „érett“ legyen, minél előbb műtik meg, annál jobb. A beavatkozás ugyanúgy zajlik, akár fiatal a páciens, akár időskori szürkehályog műtétről van szó. Először egy nagyon apró, néhány milliméteres bemetszést ejtenek a szemlencse tokján, amelyen keresztül feldarabolják és eltávolítják a beteg szemlencsét, majd a helyére behelyezik az összehajtogatott műlencsét, és az utána felveszi végleges alakját.

Különbséget az alkalmazott technológia jelent. Jelenleg a legelterjedtebb, nagy tapasztalattal végzett módszer az ultrahangos műtét, amikor a sebész manuálisan végzi a bemetszést, és egy ultrahangos eszközzel porlasztja és veszi ki a szemlencsét. A lézeres szürkehályog műtét esetében viszont az ezredmiliméter pontossággal dolgozó femtolézer végzi a bemetszést, illetve előkezeli a szemlencsét. Az érintésmentes eljárás előnye, hogy kisebb megterhelést jelent a szemnek, csökkenti a szövődmények kockázatát, a felépülés gyorsabb.

Mivel az állami ellátásban hosszú a várólista jó választás magánklinikán elvégeztetni a szürkehályog műtét. De persze felmerül a kérdés, hogy mennyibe kerül? Erre konkrét összeget mondani nehéz, mert befolyásolja a választott technológia, a műlencse típusa és az esetleges kiegészítő szolgáltatás csomag. Annyi azért általánosságban elmondható, hogy egy szürkehályog műtét ára Budapesten 280.000 és 580.000 ezer forint között mozog szemenként.

A műlencsék típusai az egyfókuszútól a multifokálisig

Fontos tudni, hogy a megbízható szemészeti klinikákon mindegyik árkategóriában csakis a legjobb minőségű műlencséket alkalmazzák. Az árkülönbséget az adja, hogy az adott típussal milyen látásélmény érhető el, vagyis milyen a műlencse törőereje. Ez alapján megkülönböztetünk monofokális (egyfókuszú) és multifokális (többfókuszú) műlencséket. Előbbiek csak egy tartományban biztosítanak éles látást, ezzel szemben egy trifokális lencsével közelre, középtávolságra és távolra is jól láthat.

Új fejlesztés a nyújtott fókuszú műlencse, mely egyesíti a monofokális és multifokális típusok előnyeit, mivel a fókusztartomány kiterjesztésével kitűnő távoli, kiváló középtávolsági és jó funkcionális közeli látást ad. Ráadásul gyenge fényviszonyok mellett (például esti vezetésnél) sem okoz vizuális mellékhatásokat.

Nem kell tehát kétségbeesni a szürkehályogtól, hiszen ma már könnyedén orvosolható, a szürkehályog műtét után pedig akár teljesen el is felejtheti a szemüveget.