Porszívók karbantartása

Porszívók karbantartásaA porszívó az olyan házi eszközök, berendezések közé tartozik, melyeknél a rendeltetésszerű használat mellett figyelni kell arra is, hogy karban legyen tartva, ugyanis ez szükséges a megfelelő, hosszú távú használathoz.

A leggyakrabban a porzsák tisztítására, cseréjére lesz szükség, ugyanis a legtöbb ember porzsákos porszívót használ. Ha megtelik a porzsák, akkor azt ki kell takarítani, tisztítani. Ezt azonban csak olyan porzsák esetén tegyük meg, amely többször használható porzsákkal rendelkezik. Egyszer használható porzsákokat ténylegesen csak egyszer használjunk, ugyanis sokkal nagyobb az esélye, hogy kiszakad, kilyukad, és a kiömlő por tönkreteszi a porszívót. A többször használható porzsákot is rendszeresen kell cserélni, legalább néhány havonta, ugyanis valamennyi por, kosz benne marad kitakarítás után is, ami kellemetlen szagokat, allergiát okozhat.

A másik rendszeresen karbantartásra szoruló része a porszívóknak a szűrő. A szűrő feladata, hogy megszűrje a porszívóból kifújt levegőt, így a porszívó helyes működésében is nagy szerepet játszik, valamint a por levegőbe kerülését is gátolja. A szűrők tisztítása, karbantartása a szűrő típusától függ. Az egyik leggyakoribb a mikroszűrő, melyet akkor kell cserélni, ha a porzsákot már néhányszor kicseréltük. Vízszűrő esetén könnyebb a dolgunk, ugyanis azt minden porszívózás után érdemes kimosni. Népszerű választás még a HEPA szűrő, amely kb. fél évig bírja a használatot, utána érdemes cserélni, ha nem mosható szűrőről van szó. Mosható HEPA szűrőt 3-4-szer szabad mosni, és utána kell cserélni.