Mit kell tudni az es3 cégkivonatról?

Mit kell tudni az es3 cégkivonatról?A különböző cégkivonat típusok közül sokan nehezen tudják kiválasztani azt a típust, amelyikre szükségük lesz. Amíg korábban ingyenes, hiteles és közhiteles cégkivonat típusok közül kellett választani, addig manapság már létezik két másik verzió is, az Apostille és az es3 formátumú cégkivonat. Cikkünkben az utóbbiról lesz szó.

Az es3 a fájl formátumát jelenti, ugyanis ez a típusú cégkivonat digitális formát jelent, innen kapta a cégkivonat a másik nevét is, ugyanis e-hiteles cégkivonat néven is ismerhetjük. Az adatok ugyanazok az es3 cégkivonatban is, mint amit a hiteles, közhiteles cégkivonatok is tartalmaznak, a különbséget a hitelesítés módja fogja jelenteni.

Es3 cégkivonat esetén a hitelesítés is digitális, egy elektronikus aláírást és egy időbélyeget tartalmaz a formátum. Mivel digitális hitelesítéssel rendelkezik a dokumentum, így kinyomtatni nem tudjuk, ugyanis elveszíti hitelesítését nyomtatás után. Ennek megfelelően csak elektronikus ügyintézés során lehet felhasználni, és csak akkor, ha a másik fél elfogadja. Ha viszont elfogadják, akkor érdemes ezt használni, ugyanis jelentősen megkönnyíti az ügyintézést.

Ha meg szeretnénk tekinteni a dokumentumot, akkor az es3 fájlformátum miatt egy speciális programra, az ún. e-Szigno nevű programra lesz szükségünk. A program szerencsére ingyenesen letölthető, használható, így mindenki meg tud nyitni egy es3 formátumú cégkivonatot, anélkül, hogy ezért külön fizetni kelljen.