Mi az a táplálékpiramis?

Mi az a táplálékpiramis?Az egészséges táplálkozás nagyon fontos az emberi szervezet szempontjából. Ahhoz, hogy egészségesen tudjunk étkezni tudnunk kell, hogy milyen életcsoportok vannak, és melyikből mennyit ajánlott fogyasztani. Ebben segít a táplálékpiramis, ugyanis nagyon egyszerűen és látványosan lehet vele szemléltetni a fogyasztandó ételeket és az egymáshoz viszonyított arányaikat.

A táplálékpiramis a nevét az ábra jellegzetes alakjáról kapta, ugyanis egy háromszögről van szó, amely egy piramisra hasonlít. A piramis 4 szintre osztható, és az alján kapnak helyet azok az élelmiszerek, ételek, melyeket gyakran ajánlott fogyasztani, a tetején pedig azok, melyeket ritkán. Az 5. szintnek gyakran szokták jelölni a rendszeres testmozgást, a modell ugyanis feltételezi, hogy az általános szintű mozgás végeznek azok, akik a táplálékpiramist használják.

A legfelső szinten a gabonákból készült ételek vannak, beleértve a kenyeret és a tésztákat is, ezekből ajánlott a legkevesebbet fogyasztani az édességek mellett. A teljes kiőrlésű gabonák jobbak, mint a fehérlisztből készült ételek. A következő szint a tej és a tejtermékek, melyeket már rendszeresen ajánlott fogyasztani. Olajos magvakat, baromfi húst és tojást még gyakrabban fogyasszunk, legtöbbször pedig ajánlott zöldségeket, gyümölcsöket, növényi olajokat fogyasztani, valamint a már említett teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket fogyasztani.