Milyen korban javasolt gyerekeknek a második nyelv tanulása?

Milyen korban javasolt gyerekeknek a második nyelv tanulása?Ha néhány évvel ezelőtt feltettük a címben szereplő kérdést, akkor szinte biztos, hogy nem az itt szereplő választ kaptuk volna rá, hanem azt, hogy iskolában, az alsós évek végén érdemes második nyelvet tanítani gyerekeknek. Azóta azonban számos olyan tanulmányt készítettek, melyek alapján inkább a 3-4 éves kor az, amikor ajánlott elkezdeni a nyelvtanulást.

Különböző tanulmányok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy 3-4 éves korban a gyerekek kreativitása, kritikus gondolkodása olyan szinten van, hogy ebben a korban a legjobb, ha elkezdik a nyelvtanulást. A modern tanulmányok alapján nem csak nyelvtanulás szempontjából, hanem általános tanulás szempontjából is ez az időszak az, amikor a későbbi tanulást meg lehet alapozni a gyerekek életében.

Azt hihetnénk, hogy ilyenkor még nagyon fiatalok a gyerekek ahhoz, hogy bármit tanuljanak, nem, hogy egy idegen nyelvet, azonban, ha belegondolunk, a magyar nyelvet is ebben az időszakban tanulják a gyerekek. Ez természetesen azt jelentheti, hogy előfordulhat az idegen nyelv tanulása közben, hogy a két nyelv szavait összekeverik a kisgyerekek, de ez a végeredmény szempontjából nem jelent nagy problémát, idővel megtanulják teljesen szétválasztani a két megtanult nyelvet.

Akkor sincs természetesen nagy probléma, ha gyermeked nem tanult 3 éves korában idegen nyelvet, a lényeg, hogy érdemes minél korábban elkezdeni a tanítást, mivel minél fiatalabb valaki, annál könnyebben tanul nyelveket.