Mitől függ a klíma telepítés ára?

Mitől függ a klíma telepítés ára?Klíma vásárláskor a készülékek árával viszonylag könnyű számolni, mivel az aktuális klíma árakat megnézhetjük a kereskedők weboldalán vagy az üzletekben. Klímát azonban csak engedéllyel rendelkező szakember telepíthet, így mindenképpen számolni kell a klíma telepítés árával is.

Általában a cégek honlapján egy általános klíma telepítési díjat találhatunk, amely a legtöbb esetben a tényleges árat is fogja jelenteni. Az általános díj általános szerelési körülmények és általános szükséges anyagmennyiség mellett érvényes. Ez általában azt szokta jelenteni, hogy a földszinti vagy esetleg első emeleti, könnyen megközelíthető szerelési helyről van szó, valamint a klíma beltéri és kültéri egysége egymástól maximum pár méterre kerülnek felszerelésre. Ha nálunk nem ilyen a helyzet, akkor plusz költségekkel kell számolni.

A plusz költségeket tekintve a plusz anyagköltséggel egyszerűbb kalkulálni, mert ezt általában méterben határozzák meg. Lemérjük, hogy mekkora távolság lesz a beltéri és a kültéri egység között, a szerelő pedig megmondja, hogy ez mennyi plusz anyagköltséget fog jelenteni.

Plusz szerelési költség általában akkor jelentkezik, ha pl. a sokadik emeletre kell a kültéri egységet elhelyezni, vagy ha a kültéri egység nehezen megközelíthető helyre kerül. Ha ilyenre van esély, akkor érdemes előtte a klímaszerelőtől helyszíni felmérést kérni, és akkor előre fogjuk tudni, hogy mennyibe fog kerülni a klímaszerelés.