Nagyon fontos a rendszeres bőrgyógyászati szűrés

Nagyon fontos a rendszeres bőrgyógyászati szűrésSokakra jellemző, hogy csak akkor mennek el orvoshoz, amikor már valamilyen problémájuk van, megelőzés céljából sokkal kevesebben keresnek fel orvost, szakembert. Az egyik gyakori terület a bőrgyógyászat és az anyajegyszűrés területe, ahol a rendszeres szűréssel nagyon sok problémák meg lehet előzni.

A bőr egészségére az egyik legnagyobb veszélyt az UV-sugárzás jelenti, mégsem foglalkozunk eleget az UV-sugárzás elleni védelemmel. Az UV-sugárzás általában a nyári napos időben jelent problémát, de mindig ügyelni kell a megfelelő védelemre. A bőrgyógyászati szűrések során a szakemberek megvizsgálják a bőrt, és olyan potenciális problémákat is észre tudnak venni, melyek laikusok számára nem láthatók.

A bőrgyógyászati szűrések fontos részét képezi az anyajegyszűrés. Az anyajegyekből rosszindulatú daganat (melanoma) alakulhat ki. A melanoma gyakorisága jelentősen megnövekedett az utóbbi években, általában világosabb bőrű, világosabb szőrzetű embereknél alakul ki gyakrabban, de mindenkinek oda kell figyelnie a megelőzésre. Ha még a kezdeti fázisban felismerik a melanomát, akkor sokkal jobban kezelhető a probléma. A rendszeres bőrgyógyászati vizsgálatok során a szakorvos felismeri a potenciálisan veszélyes anyajegyeket, és vizsgálatokat tud elvégezni, melyek alapján megállapítható, hogy szükség van-e valamilyen beavatkozásra, kezelésre.