Hogyan válasszuk ki a megfelelő állateledelt?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő állateledelt?Az állattulajdonosok egyik legnehezebb feladata, hogy megfelelő állateledelt válasszanak kedvencüknek. Sokan egyáltalán nem figyelnek oda arra, hogy kedvenceik a nekik megfelelő eledelt kapják, és azok is, akik odafigyelnek, gyakran rossz tanácsokat fogadnak meg.

Az egyik legbiztosabb pont az állatorvos tanácsa, érdemes tehát megkérdezni vagy a saját állatorvosunkat, vagy egy állatorvost, hogy az adott állatnak milyen eledelre van szüksége. Az állatorvos nem csak általános tanácsokat fog tudni adni, hanem az állat egészségi állapotát, esetleges problémáit is figyelembe tudja venni. Lehetőség van a helyi állateledel bolt eladóját, tulajdonosát is megkérdezni, aki segíteni tud a megfelelő eledel kiválasztásában.

Az egyik leggyakoribb probléma, amit az emberek el szoktak követni, hogy emberi eledellel etetik kedvenceiket. Ez nem minden esetben jelent problémát, de a legkedveltebb házi kedvencek esetén igen. Vegyük pl. a macskákat, akik 100%-ban ragadozók, és azok az enzimek hiányoznak gyomrukból, amik segítségével meg tudják emészteni pl. a kukoricát vagy a búzát. Ezek azonban az emberi táplálkozás alapját képezik, így sokan etetik macskájukat kukorica, búza tartalmú ételekkel. A kutyáknak szüksége van szénhidrátra, de jóval kisebb mennyiségben, mint az embereknek. A sok szénhidráttól elhízhatnak, ami betegségekhez, egészségügyi problémákhoz vezethet.